15 Novembre

Dia Mundial Sense Alcohol

Inici » noticia1

Dia Mundial Sense Alcohol


El 15 de Novembre de cada any se celebra el Dia Mundial sense Alcohol, des que es declarara per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) amb l'objectiu de crear consciència sobre els grans perills que implica per a les persones l'abús o trobar-se sota alts nivells d'alcohol.

Per al Departament de Sanitat i Polítiques Saludables, on s’integra la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives, la conscienciació de la ciutadania respecte a la xacra social que suposa l’alcohol és un objectiu prioritari, donats els resultats dels últims informes respecte al consum de drogues legals i il·legals.

Segons l’informe 2021 envers alcohol, tabac i altres drogues il·legals a Espanya, elaborat per l’Observatori Espanyol de les Drogues i les Addiccions, on s'inclouen els resultats detallats de l'Enquesta sobre Alcohol i Drogues a Espanya (EDADES) en la seua edició 2019/2020:

  • Tant en el marc temporal dels últims 12 mesos com dels últims 30 dies, les comunitats en les quals s'aprecia una major prevalença són Astúries i la Comunitat Valenciana.

Així mateix, segons l’informe de l’Enquesta Sobre Ús de Drogues en l’Ensenyança Secundària a Espanya, trobem que.

  • L'alcohol és, amb diferència, la substància psicoactiva més estesa entre els estudiants de 14 a 18 anys a Espanya.
  • Malgrat el descens del consum d'alcohol declarat en l'últim mes, ha augmentat la proporció d'estudiants que s'han emborratxat o han realitzat binge drinking en els últims 30 dies.
  • Quant a l'edat d'inici en el consum, aquells que han pres begudes alcohòliques alguna vegada situen el primer consum en els 14 anys de mitjana. El consum setmanal d'alcohol comença de mitjana al voltant dels 15 anys d'edat.

La realitat i les dades ens indiquen que entre la joventut està augmentant el patró de consum anglosaxó, que concentra grans quantitats d’alcohol durant els caps de setmana, el que anomenem “atracons” o, en anglés, “bingedrinking".

El binge drinking és el consum de cinc o més begudes en el cas dels homes i almenys quatre per part de les dones, en el termini de dues hores.

Les persones joves no associen aquest tipus de consum amb “tindre problemes amb l'alcohol”, de fet, el seu argument més freqüent és que ho fan per a divertir-se i que poden deixar de fer-ho quan vulguen. No obstant això, la ingesta elevada d'alcohol en poc temps pot causar lesions gàstriques, hepàtiques i vasculars, a més de ser un factor de risc per al desenvolupament de futurs problemes amb la beguda.

Quins són els riscos d’aquest tipus de consum? Tots. A curt i llarg termini. L'alcohol és una droga. És una substància depressora del sistema nerviós central que provoca que les nostres funcions vitals s'alentisquen. Un consum d’aquest tipus augmenta la probabilitat de patir un coma etílic i parada cardiorespiratòria

El consum “per fartada o atracons” en adolescents i joves pot afectar, a llarg termini, tant en el seu desenvolupament cerebral com en el mal que es produeix en el seu fetge, ja que són òrgans que estan sent afectats per una substància irritant, l'etanol, que està danyant les cèl·lules d'uns òrgans encara no madurs.

A més, a l'ésser una substància inhibidora, afavoreix que es donen comportaments de risc de tota mena, com els relacionats amb els accidents de trànsit, els abusos sexuals o conductes violentes, la mescla amb altres substàncies –com a begudes energètiques o altres drogues–, les relacions sexuals de risc sense la protecció adequada, etc.

Per tot el que s’ha exposat, des de l’Àrea de Sanitat i Polítiques Saludables llancem les següents recomanacions a la població adulta que, al cap i a la fi, som les responsables de les persones menors:

  1. Com a referents per als nostres fills i filles, hem de donar exemple d'un consum responsable en aquestes celebracions.
  2. Hem d'interessar-nos per conéixer quin és el pla o esdeveniment que han organitzat, amb qui i on, per a poder parlar amb ells sobre les mesures de seguretat i prevenció.
  3. És molt important que desmitifiquem moltes de les afirmacions que es pressuposen en relació a l'alcohol, com que “no és una droga”, que “tothom beu i no passa res” o que “la cervesa no és alcohol”.
  4. 4. Cal oferir-los alternatives d'oci saludable i vies de diversió, especialment amb plans familiars. En aquest sentit, recordem que des de l’Ajuntament està realitzant-se el programa Activa Jove, des d’on s’ofereixen activitats d’oci alternatiu a la població d’entre 12 i 30 anys

Així mateix, des de la UPCCA, aquest mes s’està treballant amb els centres educatius la prevenció i retard del consum d’alcohol, així com el control de riscos, mitjançant intervencions dirigides a estudiants d’ESO, Cicles Formatius i Batxiller

Recordem, amb l’alcohol, menys és més.